Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2019 09:45 - Книга за Моя Господ 4
Автор: bachovalue Категория: Лични дневници   
Прочетен: 178 Коментари: 0 Гласове:
0



 За различното възприемане на Десетте Божи заповеди

Удивлението ми, когато Моят Господ пожела да изпиша заглавието на тази глава, беше неописуемо. Как така различно да възприемаме Десетте Божи заповеди, при условие, че те са толкова ясни, недвусмислени и категорични. И са в императивна форма. Значи няма място за шикалкавене.

Но Господ се смее на наивността ми.

Защото бившите атеисти също са наивни понякога.

А за да влезем истински в темата ще си позволя да изпиша въпросните Божи заповеди според техния ред и значимост, както Моисей ги е представил на народа си в две каменни скрижали, „изписани с Божия пръст“, според Библията:

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

4. Помни съботния ден , за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

Не очаквайте от  мен да анализирам доколко и как се изпълнява всяка от изписаните по-горе заповеди на Господ, залегнали в основата на Първия Завет. Това всеки може да направи сам за себе си.

Ще кажа само, че в основата на Новия Завет, сключен чрез Исус Христос, са залегнали две изисквания:

„Да нямаш други богове освен Мен!“(което съответства на първите четири Божии заповеди от Стария Завет) и

„Обичай ближния както себе си!“ (което съответства на следващите шест Божи заповеди с пояснението да обичаме и враговете си).

Пак няма да коментирам тук как се изпълняват тези две изисквания в Новия Завет.

Вместо това ще отбележа отново, че двете изисквания след Божия и човешки син напълно съответстват на Десетте Божи заповеди. Няма нищо ново, нито различно.

Ако нямаш други богове освен Създателя, значи не е редно да си правиш кумири или изображения, на които да се кланяш. А щом имаш респект от единния Бог, няма да споменаваш името Му напразно и ще покажеш уважение като почиваш в осветения за почивка съботен ден (повечето човеци празнуват неделя, но има и твърди почитатели на съботната почивка, а неделята считат за първи работен ден от седмицата).

Останалите шест Божи заповеди от Стария завет няма как да бъдат изпълнявани, ако не изпълниш условието на Новия Завет – да обичаш ближните си, включително враговете.

Запитах се, има ли някоя от Божиите заповеди, които хората не нарушават?

Едни религиозни общности се опитват да ги спазват по-усърдно и строго, други религиозно общности не са така задълбочени в темата. Няма да подчертавам кои са по-усърдните, за да не провокирам нарушаването на изискването да обичаме и врага си.

Причината да се нарушават изискванията или законите на Господ са посочени в списъка от смъртни грехове:

1.      Гордост

2.      Сребролюбие

3.      Блудство

4.      Завист

5.      Чревоугодие

6.      Гняв

7.      Леност

Към тях един Римски папа настойчиво добави „суетата“.

Дори се счита, че суетата е главният грях, който носи най-големи злини за човечеството и поради това е най-омразен на нашия Господ и Бог.

Като се позамислих, излизаше че суетността може да доведе човека и до гордост, и до сребролюбие, и до блудство, и до завист, и до гняв.

Само леността и чревоугодието са си някак физиологично обосновани.

Леността, особено интелектуалната, е пречка човеците да искат да опознаят Сътвореното от нашия Господ и Бог. В този смисъл леността блокира пряката линия за общуването с Отца ни и ни отдалечава от Него.

Чревоугодието пък не просто е вредно за здравето ни, но измества общуването с Бога като основа на човешката ни ценностна система (да бъдем синове и дъщери на Отца ни).

С други думи, греховете се свеждат до три:

1.      Суетност

2.      Леност

3.      Чревоугодие.

Така мисля аз, защото Моят Господ го иска.

Но чувам как Той се смее.

Защото и аз като повечето хора съм в голяма степен суетен.

За интелектуалния мързел си признавам при всеки удобен случай.

А освен всичко това обичам и да си похапвам.

Битката ми с излишните килограми, както винаги честно отбелязвам, е неравна и с често променлив успех.

Но мнозина ще кажат, че да обичаш парите не може да е грях, понеже среброто се дава от Господ като благословение за любимите му деца.

Неотдавна пък Римският папа обяви, че сексът е даден от Бога на човеците, за да изпитват радост от живота и в този смисъл упражняването на секс не е смъртен грях.

Сигурно ще се намерят много хора, които ще обяснят, че патриотичната гордост също не трябва да се счита за грях. Ако се гордееш със заслужените си успехи в образованието и в работата също не би трябвало да се брои за грях.

Освен това понякога гневът е напълно справедлив, ще каже някой. А да завидиш на съседа за новия личен автомобил или за красивата съпруга си е човешко.

Така че за какви смъртни грехове говорим изобщо.

По нататък ще стане дума за това как убийствата, кражбите, насилието и лъжата могат да бъдат оправдани и някак дори да станат невидими за цялото общество.

Така че различното възприемане на Десетте Божи заповеди може да стигне да невъзможни наглед и невъобразими крайности, включително до тотално прегазване.

Тоест, дори когато нещо е изписано от Божия пръст, то може да изглежда относително поради някакви смекчаващи вината ни обстоятелства.

Според човешките закони.

Господ отново се смее.

А причината за неговия смях е, че Той е написал със собствения си Божествен Пръст Десетте заповеди единствено, за да ни покаже кога и как ще живеем дълго и добре.

Ще живееш дълго и добре ако:

1.   Общуваш пряко и интимно с Твоя Господ. Защото единствено такова общуване ще ни носи сигурност и спокойствие, а също и блаженство.

2.   Не си създаваш сам фалшиви идоли и кумири, които да следваш и на които да подражаваш раболепно и без мисъл, само защото и другите го правят.

3.   Не замесваш Господ в битовите си отношения и конфликти, не казваш, че вършиш едно или друго нещо заради Него, а всъщност го правиш заради себе си.

4.   Редовно почиваш. След като дори Господ е почувствал необходимост да почива след шест дни усилена работа, значи и ти имаш нужда от такава почивка, а също такава нужда изпитват твоите слуги и работници и е по-добре за теб да им я дадеш.  

5.   Грижата ти за родителите е не само синовен дълг, но и израз на благодарност към тях. Ако искаш децата ти да се грижат за тебе на старини, погрижи се за своите родители и това да е пример за следване.

6.   Не забравяш, че Господ дава живот и само Той има право да го отнеме.

7.   Семейните ти ценности се градят и пазят в семейството, без Божие благословение няма добруване и щастие (ако не можеш да избереш религиозна общност, помоли Твоя Бог двамата съпрузи да бъдете едно в Неговите очи, както сте си обещали).

8.   Знаеш, че откраднатото не носи ползи, а само обида и страдания на жертвата.

9.   Помниш, че да премълчиш истината или да изречеш неистина е еднакво вредно за ближните ти и причинява нещастия.

10.  Ограбването на чужди благословения води до спиране на благословенията и за теб, а също и на благословенията за твоето семейство и за твоите близки.

Спазваш ли тези закони, ти ще спираш злото по света.

Защото злото се върши от човеците!

Няма други виновни.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bachovalue
Категория: Лични дневници
Прочетен: 57536
Постинги: 62
Коментари: 31
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930